Interview with Newspaper Dnevnik

The story of our director and project coordinator Furkan Guner and his words about our association and our current projects.

_ Have room for everyone in your heart! _

You can read the full interview here. The interview was originally published in the newspaper Dnevnik on the 9th of May. You can also read the interview here below.

——————————————————————

𝑻𝒉𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒄𝒕 “𝑷𝒐č𝒊𝒎𝒐 𝑴𝒆𝒉𝒖𝒓č𝒌𝒆/𝑳𝒆𝒕’𝒔 𝑷𝒐𝒑 𝑼𝒑 𝒕𝒉𝒆 𝑩𝒖𝒃𝒃𝒍𝒆𝒔” 𝒊𝒔 𝒇𝒖𝒏𝒅𝒆𝒅 𝒃𝒚 𝒕𝒉𝒆 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 𝑪𝒊𝒕𝒊𝒛𝒆𝒏𝒔 𝑭𝒖𝒏𝒅 𝒊𝒏 𝑺𝒍𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒂 𝒃𝒆𝒕𝒘𝒆𝒆𝒏 𝑵𝒐𝒗𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓 𝟐𝟎𝟐𝟎 – 𝑫𝒆𝒄𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓 𝟐𝟎𝟐𝟐.

𝑻𝒉𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒄𝒕 “𝑩𝑶𝑫𝑬/𝑩𝒓𝒆𝒛 𝑶𝒗𝒊𝒓 𝑫𝒐 𝑬𝒏𝒂𝒌𝒐𝒔𝒕𝒊” 𝒊𝒔 𝒇𝒖𝒏𝒅𝒆𝒅 𝒃𝒚 𝒕𝒉𝒆 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 𝑪𝒊𝒕𝒊𝒛𝒆𝒏𝒔 𝑭𝒖𝒏𝒅 𝒊𝒏 𝑺𝒍𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒂 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝑴𝒂𝒓𝒄𝒉 𝟐𝟎𝟐𝟐 – 𝒕𝒐 𝑵𝒐𝒗𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓 𝟐𝟎𝟐𝟐.

Socialna akademija

ADRA Slovenija

CNVOS

Obrazi nevladnikov: Furkan Guner, Društvo Medkulturni dialog, Ljubljana – Imeti prostor za vsakogar v svojem srcu.

»Kot geograf imam profesionalno deformacijo: vse me zanima. Ljudje, kamnine, jezera, gozdovi, zgodovina …,« se nasmeje Furkan Guner, ki je iz rodne Turčije v Slovenijo prvič prišel leta 2013, takrat prek študijske izmenjave Erasmus. »Slovenija je za geografa idealna država. Polna narave in gozdov. Majhna in varna. Takoj sem se zaljubil vanjo.« Danes je direktor ljubljanskega Društva Medkulturni dialog, ki z različnimi aktivnostmi in projekti omogoča ljudem različnih kultur, jezikov in ozadij, da najdejo svoj prostor v svetu in se prek spoznavanja drugih povežejo v bolj solidarno, vključujočo in prijazno družbo.

»Ko sem prvič prišel v Slovenijo, sploh nisem točno vedel, kaj pomeni nevladni sektor. Naletel sem na ljudi, ki so leta 2007 v Ljubljani ustanovili Društvo Medkulturni dialog. Povabili so me na iftar – večerjo ob začetku ramazana. Nanjo so prišli ljudje iz popolnoma različnih držav, različnih religij … Bilo je neverjetno. To je bilo moje prvo doživetje islamskega praznika s tako različnimi ljudmi. Takrat še nisem vedel, da bo delovanje v tem društvu nekoč postalo moja služba, a lahko rečem, da sem vse svoje življenje v Turčiji sanjal o takšni mednarodni atmosferi, ki sem jo takrat doživel v Ljubljani,« pripoveduje Furkan Guner.

Drugič je v Slovenijo prišel leta 2015, najprej na tečaj angleščine, potem še na študij politologije. »Po poskusu državnega udara v Turčiji poleti 2016 sem moral ugotoviti, da za ljudi, kot sem jaz, ki jim je blizu medkulturno povezovanje, v moji domovini ni veliko prostora. Tako sem se odločil, da dolgoročno ostanem v Sloveniji.« Začel je s tečajem slovenščine in se z vsemi štirimi zakopal v prakticiranje svoje največje ljubezni: medkulturnega dialoga.

Razblinimo mehurčke!

»Sploh ne morem povedati, kako rad imam Slovenijo. Slovenci so čudoviti. Izjemno radi pomagajo, še posebej ko pride do vsakodnevnih, praktičnih reči,« pravi Furkan Guner. »A svoje čudovitosti Slovenci ne želijo ravno razkazovati. Sami sebi postavljajo veliko miselnih ovir, ki jim preprečujejo, da bi se bolj povezali z drugimi.«

»Vsi živimo v svojih mehurčkih. Tudi jaz sem šele ob prihodu v Slovenijo ugotovil, kako dolgo sem živel v svojem turškem mehurčku. Naše društvo se trudi, da bi te mehurčke razblinili, prestopili meje svojega sveta in zaživeli bolj odprto in povezano življenje,« pravi Furkan Guner.

Prvi evropski projekt, ki ga Društvo Medkulturni dialog že od novembra 2020 izvaja v sodelovanju s Socialno akademijo, se imenuje prav Razblinimo mehurčke. »Če nečesa ne poznaš, se tega začneš bati. Če pa nekaj spoznaš od blizu, ti ni več mar za predsodke in stereotipe, kaj šele za ‘lažne novice’ s socialnih omrežij ali medijev …«

Da bi razblinili mehurčke in predsodke, organizirajo pogovorne skupine, kjer udeleženci klepetajo o svoji identiteti, izmenjujejo mnenja in informacije. »Organiziramo tudi večdnevne družinske tabore: z družinami in otroki vseh kultur in ozadij gremo na kampiranje, zraven pa pripravimo celodnevne aktivnosti, ki spodbujajo medkulturni dialog, aktivno državljanstvo in socialno vključevanje.«

Brez ovir do enakosti

Letos pomladi so v sodelovanju z društvom Adra Slovenija začeli izvajati projekt Brez ovir do enakosti, za katerega so pridobili sredstva programa Active Citizens Fund v Sloveniji. »Spodbujati želimo samo-zagovorništvo priseljencev in beguncev v Sloveniji. Gre za nedolžne ljudi, ki bežijo pred političnim zatiranjem v svojih državah. Projekt Brez ovir do enakosti obsega obširen program teoretičnih in praktičnih izpopolnjevanj, ki bo tem ljudem pomagal pri njihovem samostojnem spopadanju z ovirami pri vključevanju v slovensko družbo – še posebej jezikovnimi,« pojasnjuje Furkan Guner.

»Priseljenci iz Turčije, recimo, ne govorijo slovenskega jezika, ker večina od njih do poletja 2016 ni imela nobenega namena zapustiti svoje države. Slovenija migrantom in beguncem omogoči 300 brezplačnih ur tečaja slovenskega jezika. To je izjemno malo. Nemčija, recimo, priseljencem omogoči 1200 ur jezikovnega tečaja …«

»Turški priseljenci v Sloveniji so načeloma visoko izobraženi ljudje – učitelji, profesorji, zdravniki, inženirji, arhitekti. A ker ne znajo slovenščine, so zelo ranljivi. Predvsem pa ne poznajo svojih pravic. Na Zavodu za zaposlovanje svetovalka reče turški ženski, sprejeti moraš delo čistilke. Nihče ne podcenjuje dela čistilk, a ta ženska je bila v Turčiji uspešna zdravnica. Ima obširno strokovno znanje, več kot petnajst let delovnih izkušenj v zdravstvu … A ker ne zna slovensko, bi jo preprosto poslali čistit stopnice? V mojem svetu to ni sprejemljivo,« pravi Furkan Guner.

»Sledimo viziji perzijskega misleca Dželaledina Mohameda Rumija: imeti prostor za vsakogar v svojem srcu. Želimo odpirati oči in podirati predsodke. Ljudi želimo preprosto približati drug drugemu, jih postaviti v isti prostor, v isto doživetje: da nekaj doživijo, čutijo skupaj. Od blizu, brez filtrov družabnih omrežij in medijev, ki imajo ogromen vpliv na nas. Po navadi negativen,« pravi Furkan Guner.

»Pri svojem delu vidim veliko situacij med ljudmi. Pri birokratskem okencu si nasproti stojita dva, ki se ne razumeta. Eden reče eno besedo, drugi drugo. Nič. Dovolj je, da mimo pride nekdo, ki te besede zgolj pomaga prevesti. In že se ljudje začnejo smejati. Preprosto uredijo svojo zadevo in gredo z nasmehom naprej v dan. Že samo zaradi tega nasmeha bi lahko delo medkulturnega mediatorja opravljal do konca svojega življenja!«

Društvo Medkulturni dialog Ljubljana

Društvo Medkulturni dialog najdete na spletnem naslovu www.mkdia.org, poiščete pa jih lahko tudi na družabnih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube. Všečkajte in delite, zelo vam bodo hvaležni. Pridružite se njihovim programom in aktivnostim ter predlagate svoje! Z veseljem organizirajo medkulturne večerje, praznična rajanja ali družinska druženja ob raznolikih priložnostih. Vsaka priložnost je namreč dobra za odpiranje srca. Še posebej vabljene druge nevladne organizacije! Želite sodelovati, pa še ne veste, kako? Društvo Medkulturni dialog je zmeraj dober naslov za ustvarjalne možganske nevihte in klepetave popoldneve – o sodelovanju, povezovanju in o nasmehih, ki lepšajo dan.

Obrazi nevladnikov

Rubriko Obrazi nevladnikov pripravljamo v sodelovanju s CNVOS, krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij. Vsak ponedeljek vam prestavimo eno nevladnico ali nevladnika, ki si, vsak na svoj način, prizadeva, da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna.